Goed functioneren op het werk is van grote waarde voor iedere werknemer. Het geeft een inkomen, mogelijkheden voor zelfontplooiing en draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde. Voor slechthorenden is dat niet altijd vanzelfsprekend. De gehoorbeperking maakt dat de slechthorende zich veel meer moet inspannen dan goed horende collega’s, ondanks een goed afgeregeld hoortoestel. Activiteiten als vergaderen, informele contactmomenten en het telefoneren geven vaak problemen.

Er zijn tegenwoordig gelukkig goede aanvullende hulpmiddelen (ook wel soloapparatuur genoemd), waardoor dat weer een stuk eenvoudiger wordt. En dat heeft een positieve impact op het welzijn en de carrièremogelijkheden van de medewerker. In plaats van een stapje terug kan men op hetzelfde niveau blijven functioneren. Voor sommige personen behoort zelfs doorgroeien tot de mogelijkheden! Phonak heeft een breed assortiment oplossingen voor deze doelgroep en is in Nederland de grootste aanbieder/ ook zorgverzekeraars erkennen het belang en vergoeden de apparatuur dan ook volledig vanuit de basis verzekering.

Maar ik heb toch ook al een hoortoestel?!
Moderne hoortoestellen (hoorapparaten) worden steeds beter, maar de effectiviteit van de nieuwste digitale technieken in de hoortoestellen beperkt zich tot een straal van maximaal 1 tot 1,5 meter rondom de slechthorende. Voorbij deze afstand gaat het spraakverstaan flink achteruit. Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat enige mate van omgevingslawaai al een grote impact heeft op het spraakverstaan. Alleen met aanvullende apparatuur kan een werkbare situatie gecreëerd worden. Tijdens vergaderingen wordt een losse handmicrofoon (zender) midden op tafel gelegd. Deze wordt draadloos verbonden op de eigen hoortoestellen waardoor een zeer effectieve, persoonlijke oplossing ontstaat.

Vergaderen en telefoneren vormen grootste uitdaging
Werksituaties variëren enorm en kunnen complex zijn. Een vergadering en een drukke kantoortuin zijn herkenbare voorbeelden. Telefoneren is vaak een uitdaging en dat kan via bluetooth prima opgelost worden. Maar ook beroepen buiten een kantooromgeving kunnen profiteren. Bijvoorbeeld een slechthorende buschauffeur die in een drukke stadscentrum de reiziger moet verstaan. Of een leerkracht die de leerling op de achterste rij moet horen.

Beroepsziekten
Diverse studies tonen aan dat slechthorenden zich vaker ziekmelden, vaker onder hun niveau werken en ook een aanzienlijk grotere kans op een burn-out hebben. Slechthorendheid is één van de meest voorkomende beroepsziekten en neemt jaarlijks toe (bron: hoorstichting.nl). De slechthorende moet dagelijks een extra grote inspanning leveren, waardoor deze vaak de hele avond nodig heeft om te herstellen van een zware dag. Ook is het geen uitzonderen dat de werknemer onder zijn/haar niveau werkt. Bij werkgevers en werknemers is echter nog veel onbekend over oplossingen voor slechthorenden op de werkvloer.

Goede vergoedingsmogelijkheden zorgverzekering
Alle verzekeraars bieden een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. U heeft alleen een voorschrift nodig van een audioloog (audiologisch centrum) of KNO-arts. Phonak is een Zwitsers bedrijf en is wereldwijd één van de grootste spelers op het gebied van hoortoestellen en werkplekaanpassingen voor slechthorenden en heeft contracten met alle verzekeraars. Met haar Roger en Comfort Audio productlijnen heeft ze altijd wel een oplossing voor elke slechthorende.

Meer informatie

Onze apparatuur is kosteloos uit te proberen Phonak installeert de apparatuur op uw werkplek en levert indien nodig een maatwerk oplossing. Voor een goede indruk van de mogelijkheden bezoekt u www.werkenhoren.nl. Daar kunt u ook een informatiepakket aanvragen. Wilt u liever persoonlijk contact? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088-6008850 (kantooruren) of stuur een email naar info@phonak.nl.