Auteur: Melissa Hyder

Heb je ooit een museum met veel rumoer bezocht met je dove kind, of geprobeerd om met hem of haar op afstand te communiceren?

Onze familie reisde onlangs naar Houston, Texas om het Space Center Houston te bezoeken. Toen mijn kinderen erachter kwamen dat we daarheen zouden gaan, waren ze dolenthousiast over het lopen in een echt ruimteschip in het ruimtestation van Houston. Ayden, mijn tweede kind, was zo opgewonden dat hij de dagen al maanden aftelt. Terwijl mijn kinderen al helemaal klaar waren voor NASA, voelde ik als ouder van kinderen met gehoorverlies mijn angst toenemen.

Ik wist dat het een uitdaging zou zijn voor mijn kinderen om elkaar te verstaan in een rumoerige museumomgeving, zelfs met hun hoortoestellen in. Ik wilde niet dat ze ook maar iets van deze ervaring zouden missen. Gelukkig hoefde dat ook niet vanwege het Roger systeem van Phonak.

Hoortoestellen hebben een hele wereld geopend voor mijn twee slechthorende kinderen. Er zijn echter twee beperkingen die het horen soms lastig kunnen maken: lawaaierige omgevingen en communiceren op afstand. Deze twee zijn de grootste uitdagingen waarmee mijn kinderen worden geconfronteerd wanneer ze hun hoortoestellen dragen.
Het opvoeden van mijn kinderen in rumoerige omgevingen en communiceren met hen op afstand, kunnen het ouderschap extra uitdagend maken. Toen we ontdekten dat onze zonen ons in bepaalde situaties niet konden horen met hun hoortoestellen aan - of toen we gefrustreerd raakten omdat we dachten dat ze niet luisterden - wisten we dat we wat meer ondersteuning nodig hadden.

We gingen uitzoeken wat een Roger systeem precies is.

Hoe de Roger microfoon werkt

Roger ontvangers op Phonak Sky hoortoestellen
De Roger microfoon werkt als een eenrichtings walkie-talkie. Eén persoon klikt een microfoon vast of draagt het apparaat om zijn nek. Wanneer diegene spreekt, gaat het geluid rechtstreeks naar de ontvangers die aan de onderkant van de hoortoestellen zijn bevestigd. Voor mijn kinderen is dit levensveranderend. Het is weer een obstakel minder dat ervoor zorgt dat mijn kinderen niet alles ervaren wat ze graag doen.

5 redenen waarom we onze kinderen opvoeden met het Roger systeem

Het Roger systeem op school was nuttig, maar we wilden die voordelen ook thuis hebben. De leraar van onze zoon stelde voor dat we het Roger systeem voor het weekend zouden lenen om te zien of het hielp. Na slechts één weekend wisten we dat ons gezin veel baat zou hebben bij het Roger-systeem.

Dit is waarom:

1. Het doorbreekt de belemmeringen ‘rumoer’ en ‘afstand’

De Roger microfoon doorbreekt de barrières van achtergrondgeluid en communiceren op afstand. Via de microfoon en Roger-ontvangers die aan zijn hoortoestellen zijn bevestigd, hebben we toegang tot het natuurlijke gehoor van al mijn kinderen. Als ik de Roger microfoon draag, kan ik gekke grapjes fluisteren terwijl mijn zoon achter in de auto zit en hem laten giechelen.
Ik kan hem gedetailleerde uitleg geven over wat de plannen voor de dag zijn, zodat hij zich niet buitengesloten voelt. Op de fiets rijden voelt veilig, omdat ik hem op elk moment kan laten weten wanneer hij moet stoppen, langzamer rijden of gaan.

2. Minder angst en frustraties

Als ouders zijn we altijd op onze hoede om ervoor te zorgen dat onze kinderen veilig zijn. Het hebben van een kind met gehoorverlies betekent meer bewustzijn van wat er om ons heen gebeurt. Wanneer we op een plaats zijn met veel rumoer of waar afstand aanwezig is, neemt mijn angst toe. Voor een actief kind betekent dit veel verschillende omgevingen: parken, wandelingen, fietstochten, speelplaatsen, musea, enz. Als we wandelen, weet ik dat ik "stop" kan zeggen, zelfs als hij veel verder weg van me is weet ik dat hij me kraakhelder kan horen.
Dit gemak van minder angst en frustraties dat Roger met zich meebrengt is een ongelooflijk geschenk.

3. Ontwikkelt spraak

Met de Roger microfoon kan onze zoon elk woord horen alsof ik naast hem sta; alsof hij een koptelefoon op heeft en mijn stem als een podcast hoort. Zijn directe omgeving blijft wel gewoon hoorbaar (red.). Het voordeel dat dit oplevert, het helpen ontwikkelen van zijn spraak, is uitstekend. Hoewel hoortoestellen toegang hebben tot veel geluiden voor mijn kinderen, is het gemakkelijk voor hem om soortgelijke geluiden te verwarren.
Het is bijvoorbeeld moeilijk onderscheid te maken tussen geluiden als ‘b’ en ‘p’ of ‘m’ en ‘n’. Ik kan zeggen: "Wauw, je bent zo groot." En hij zou kunnen horen: "Wauw, je bent zo bloot." Toen we het Roger systeem thuis en op school begonnen te gebruiken, schoot zijn taalbegrip omhoog en is zijn woordenschat flink uitgebreid.

4. Minder moeite met verstaan

Wanneer we de Roger gebruiken, is het voor hem eenvoudiger om ons duidelijk te horen. Meestal zal onze zoon, zelfs met gehoorapparaten, naar ons gezicht kijken, onze uitdrukking controleren en gebruik maken van eenvoudige gebarentaal om ervoor te zorgen dat hij volgt wat we proberen te zeggen. Wanneer we het Roger systeem gebruiken, kalmeert het hem onmiddellijk, omdat hij minder hoeft te werken om te begrijpen wat we zeggen.

5. Geen fysieke beperkingen

Voor ons waren er een paar belangrijke factoren die ons hebben geholpen om onze beslissing te nemen. De eerste was afstand. We wilden onze zoon kunnen bereiken als hij ver weg was. Met de Roger microfoon kunnen onze kinderen ons tot op 50 meter afstand horen.
De tweede factor was dat we niet wilden dat hij iets moest dragen om ons te kunnen horen. Andere systemen zijn geweldig met Bluetooth-opties, maar we wilden ervoor zorgen dat hij zonder iets om zijn nek door een sportschool, veld of park kon rennen. Hoewel de Roger microfoon geen Bluetooth is, kan deze worden aangesloten op de audio-uitgang van een iPod, iPhone of een ander apparaat om het geluid rechtstreeks naar zijn hoortoestellen te laten gaan. We kunnen de Roger microfoon zelfs in de meeste bioscopen gebruiken. We kunnen de Roger op de hoofdtelefoon aansluiten en het geluid wordt naar hun hoortoestellen verzonden.

De resultaten

Toen we de sprong waagden en in het Roger systeem investeerden, zagen we hoe frustrerende situaties plezierig werden en enge situaties werden niet meer angstig. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de duidelijkheid in zijn taalbegrip omhoogschoot en zijn woordenschat toenam.
De meest tastbare resultaten werden zichtbaar toen mijn zoon zijn gehoor liet testen. De audioloog test hem meestal met zijn hoortoestellen, zonder hoortoestellen en met de Roger. Toen hij werd getest met de Roger microfoon hoorde hij zelfs beter dan normaal horenden.
Het Roger Inspiro-systeem voor thuisgebruik is echt een ongelooflijke aanwinst voor ons gezin om te gebruiken. Phonak heeft een aantal verschillende systemen om uit te kiezen, zoals de Roger Pen en Roger Touchscreen Mic.
Praat met de audioloog of audicien van uw kind om erachter te komen wat de beste keuze is voor u en uw gezin - voor thuis en op school.


Bron: The one hearing aid accessory that makes parenting so much easier