Met elke nieuwe generatie hoortoestellen blijft de cliënttevredenheid toenemen. Moderne hoortoestellen hebben een zeer geavanceerde automatische werking die ervoor zorgt dat de instellingen zich automatisch aanpassen aan de geluidsomgeving die continue verandert. Deze veranderingen zijn volledig gebaseerd op metingen van de akoestische inputs (geluidsomgeving). Dit is een bewezen methode, maar houdt geen rekening met beweging, zoals lopen. Speciaal hiervoor is de Motion Sensor eigenschap ontwikkeld.

Deze eigenschap is in de Phonak Paradise hoortoestellen te vinden en maakt gebruik van een bewegingssensor.
Motion Sensor Hearing helpt de automaat om betere beslissingen te maken voor de microfoonstrategie. Als je bijvoorbeeld in een druk restaurant zit, dan wordt de directionele microfoon actief. De hoortoestellen kijken als het ware naar voren. Als je vervolgens opstaat om naar de bar te lopen, dan wil je tijdens het lopen juist meer omgevingsbewustzijn. Bij traditionele hoortoestellen blijven de microfoons directioneel omdat de akoestische omgeving hetzelfde blijft. Maar met de Motion Sensor techniek zullen de hoortoestellen al na enkele stappen meer rondom gaan luisteren, wat meer omgevingsbewustzijn en daarmee ook een betere geluidslokalisatie geeft. Dit verbetert de algehele luisterervaring en komt ook de veiligheid ten goede. Zodra je bij de bar aangekomen bent en stilstaat, schakelt de Motion Sensor weer uit en worden de microfoons weer directioneel zodat je de persoon achter de bar goed kan verstaan in al het rumoer.

Een ander bekend voorbeeld is als je naast iemand loopt. In een rumoerige omgeving zal het hoortoestel vanzelf directioneel worden, waardoor je de spreker naast je minder goed hoort. Dat zou betekenen dat je de spreker tijdens het lopen continu moet aankijken, wat niet aan te raden is natuurlijk. Ook krijg je minder mee van je omgeving. De Motion Sensor zorgt ervoor dat je hoortoestellen tijdens het lopen rondom gaan luisteren zodat je de persoon naast je goed hoort. Zodra je stopt met lopen wordt het hoortoestel na enkele seconden weer directioneel. Handig als je bijvoorbeeld iemand de weg wilt vragen in een rumoerige omgeving: de hoortoestellen richten zich dan vanzelf naar voren zodra je stilstaat. En zo zijn er diverse dagelijkse situaties waarbij Motion Sensor Hearing de algehele luisterervaring verbetert. Dat je beter geluiden kan lokaliseren komt door het simpele feit dat de hoortoestellen meer in de rondomgevoelige stand staan, wat een natuurlijker geluidsbeeld geeft. De richtinggevoelige microfoonstand wordt dus veel selectiever ingezet. Bij een consumentenonderzoek gaf 75% de voorkeur aan Motion Sensor Hearing boven een traditionele microfoonstrategie (Toronto studie 2019). En het mooie is dat de gebruiker er geen omkijken naar heeft omdat het volledig automatisch werkt.
Motion Sensor Hearing is geïntroduceerd bij de Phonak Paradise serie.

Klik hier voor meer informatie over de Phonak Paradise hoortoestellen.