Wat zijn de overwegingen bij de keuze van een versterkte stethoscoop?

Bent u medisch professional en slechthorend? Wist u dat medici die auscultatie uitvoeren als onderdeel van hun dagelijkse werk het vaak moeilijk vinden om een stethoscoop te kiezen die het beste werkt met hun hoortoestellen?
Auscultatie is het gebruik van een stethoscoop om naar interne geluiden van het lichaam te luisteren. Door auscultatie kunnen medische professionals hart- en longgeluiden analyseren voor uitgebreide diagnose.1 In dit artikel vindt u aanbevelingen voor oplossingen met Phonak Marvel-hoortoestellen.

Een veel gestelde vraag is: hoe moeten de hoortoestellen communiceren met de stethoscoop?
De uitdaging bij auscultatie en gehoorverlies is dat hart- en longsignalen zeer zachte, laagfrequente geluiden zijn. Een versterkte stethoscoop helpt gehoorverlies te compenseren door lichaamsgeluiden te versterken, maar er is een beperking in combinatie met hoortoestellen - de lage frequentiebandbreedte die nodig is voor auscultatie strekt zich ver onder het frequentiegebied uit dat nodig is voor spraakverstaan. Het frequentiebereik voor longgeluiden is bijvoorbeeld van 70 Hz tot 4000 Hz waarvan de meeste signaaldetectie onder 2000 Hz zit. Het frequentiebereik voor hartsignalen ligt tussen 20 Hz en 650 Hz. 1 Als extra uitdaging wordt auscultatie soms uitgevoerd in lawaaierige omgevingen.
Om een oplossing te vinden die het beste aansluit bij uw behoeften, is een goede samenwerking met de audicien noodzakelijk. Het is belangrijk bewust te zijn van het feit dat hart- en longgeluiden mogelijk niet hetzelfde worden waargenomen bij het luisteren via hoortoestellen. Het kiezen van de juiste stethoscoop is afhankelijk van uw luisterbehoeften, de ernst van uw gehoorverlies, het type hoortoestel dat wordt gedragen en de gebruikte draadloze accessoires.

Versterkte stethoscopen met koptelefoon en hoortoestellen

Stethoscoop-oordopjes zijn ontworpen met een niet-afgesloten gehoorgang in gedachten. De oordopjes strijden dus om ruimte die wordt ingenomen door hoortoestellen. 1 Een overweging is om een versterkte stethoscoop te gebruiken met over-het-oor of op-het-oor hoofdtelefoons. Hierdoor kunnen de hoortoestellen tijdens auscultatie in de oren blijven.

De configuraties (aandachtspunten) voor een versterkte stethoscoop met koptelefoon omvatten:

• Op-het-oor hoofdtelefoon met hoortoestellen met een open oorstukje, waardoor auscultatiesignalen direct het oor in kunnen. Dit is ideaal voor cliënten met een normaal of bijna normaal laagfrequent gehoor.
• Hoofdtelefoon voor op-het-oor of over-het-oor met aangepaste hoortoestellen. Maak een apart handmatig programma met meer lage frequentieversterking.
• Over-het-oor koptelefoon met AHO's of RIC's en aangepaste oorstukjes om de hoortoestelmicrofoons te bedekken. Maak een apart handmatig programma met extra versterking van de lage frequentie.

Versterkte stethoscopen en streaming van hoortoestellen

Het is mogelijk om signalen van een stethoscoop naar Phonak Marvel-hoortoestellen te streamen. Afhankelijk van de gekozen stethoscoop zijn er verschillende configuratieopties, waaronder:

• Directe Bluetooth-connectiviteit via een Bluetooth-compatibele stethoscoop
• Bluetooth-streaming via een Bluetooth-zender die via een kabeltje op de stethoscoop is aangesloten
• RogerDirect ™ -streaming via een Roger microfoon die via een kabeltje op de stethoscoop is aangesloten

Overweeg de volgende factoren voor hoortoestellen, ongeacht de gekozen stethoscoop:

• Hoe meer de oren worden afgesloten, hoe lager het risico op lekkage met lage frequentie. Kies bij het selecteren van de hoortoestelkoppeling een op maat gemaakt oorstukje met minimale of geen ventilatie, of een power dome.
• Laagfrequente informatie is belangrijk voor het detecteren van hart- en longgeluiden. In het streamingprogramma van Phonak Marvel hoortoestellen wordt standaard een frequentieboost in het laag geboden. De hoeveelheid versterking en het bereik van de betrokken frequenties is afhankelijk van de akoestische ventilatie en het vermogen van de receiver van het hoortoestel.
• Overweeg hoe de arts de patiënten wil horen bij het uitvoeren van auscultatie. Binnen het streamingprogramma kan de demping van de hoortoestelmicrofoons naar behoefte worden aangepast.
• Verlaag de MPO als er vervorming wordt ervaren tijdens het streamen en uitvoeren van auscultatie. Dit geldt het meest voor mensen met een oorstukje met venting. Hoe groter de ventilatieopening, hoe groter het risico op vervorming.

Overweeg daarnaast deze streamingfactoren:

• Als er vervorming in het gestreamde signaal wordt ervaren, moet de arts mogelijk het volume op de stethoscoop verminderen. Als het volume op de stethoscoop te veel wordt verhoogd, kan dit leiden tot het wegvallen van de streaming-signalen in de hoortoestellen.
• Als het streaming-apparaat externe microfoons heeft, zoals de Roger Select, zorg er dan voor dat ze gedempt zijn tijdens het uitvoeren van auscultatie om het omgevingsgeluid te verminderen.
• De hoortoestellen kunnen automatisch overschakelen naar het streamingprogramma na detectie van het Bluetooth- of Roger-signaal. Deze automatische detectie zorgt voor meer gebruiksgemak bij het in- en uitschakelen van het streamingprogramma.

Aangezien er meerdere versterkte stethoscopen op de markt zijn en elke slechthorende arts unieke luisterbehoeften heeft, is een goede samenwerking tussen de audioloog en de arts cruciaal bij het bepalen van de juiste oplossing. De arts moet mogelijk oefenen en leren waarnaar je moet luisteren, omdat lichaamsgeluiden via de hoortoestellen anders kunnen worden waargenomen dan zonder toestellen. Indien beschikbaar wordt aanbevolen dat artsen de stethoscoop eerst uitproberen om er zeker van te zijn dat deze aan hun behoeften voldoet.

Heeft u nog vragen? Stuur uw vraag naar info@phonak.nl

Referentie

1Smith, A.U. (2019). 20Q: Amplified stethoscopes for medical practitioners. AudiologyOnline, Article 25880. Retrieved from www.audiologyonline.com