Als TV-kijken ondanks uw goed ingestelde hoortoestellen moeilijk blijft of als u de TV harder zet dan uw partner of buren lief is, dan kan een aparte TV-oplossing interessant zijn. Er zijn veel accessoires in de handel, maar waar moet u op letten? We zetten de verschillen voor u op rij!

TV-kijken is een populaire bezigheid onder de gemiddelde hoortoesteldrager, niet geheel onbelangrijk dus. Naast de geluidskwaliteit spelen ook praktische aspecten een rol, zo moet het vooral eenvoudig zijn en heeft het de voorkeur als u de hoortoestellen in kunt houden. Dat zijn best veel dingen waar u rekening mee moet houden. Grofweg zijn er 2 soorten oplossingen:
1) De universele oplossing zoals een kinbeugel waarbij u de hoortoestellen uit moet doen of een halslus waarbij u de hoortoestellen wel inhoudt deze op de ringleiding- /T-stand zet. De geluidsoverdracht naar uw hoortoestel is analoog. Voordeel is dat dit met alle merken hoortoestellen gecombineerd kan worden maar een nadeel is dat de geluidskwaliteit beperkt is door gebruik van de ringleiding- /T-stand.
2) De streamer van de fabrikant van uw hoortoestellen. 
U draagt dit om de hals en geeft verreweg de beste resultaten door de geoptimaliseerde digitale verbinding met het hoortoestel. De nieuwste generatie hoortoestellen, zoals Phonak Marvel, gaat zelfs nog een stap verder: u hoeft al niks meer om de hals te dragen, het geluid wordt vanaf de TV direct naar uw hoortoestellen gestreamd. De geluidsoverdracht naar uw hoortoestel is digitaal.
We zetten voor u op rij waar de verschillen in zitten.

Geluidskwaliteit

Voor de best mogelijke geluidskwaliteit is een groot frequentiebereik (frequentie-bandbreedte) nodig. Hier presteren de oplossingen met ringleiding matig. De ringleiding- /T-stand op uw hoortoestel is een (oude) analoge techniek met een klein frequentiebereik. Er gaat dus veel informatie en helderheid verloren. De bandbreedte is een zeer belangrijke factor. De streamer van een fabrikant heeft een bandbreedte die tot wel 2x groter is.

Stereo geluid

De mogelijkheid voor stereo-geluid (het linker oor hoort wat anders dan het rechter oor) maakt een groot verschil in geluidsbeleving, al kan het effect beperkt zijn bij zware gehoorverliezen. Dit kan alleen een streamer van de fabrikant van uw hoortoestellen bewerkstellingen door de digitale geluidsoverdracht. Ook hier laten de universele oplossingen het dus afweten. Verwarrend is dat er tegenwoordig universele oplossingen zijn die ook digitaal zijn. Maar dat gaat alleen over de draadloze verbinding tussen TV en de halslus. Het laatste stukje van het traject, de geluidsoverdracht van halslus naar uw hoortoestellen (op ringleiding/ T-stand), is wel nog altijd analoog en is dus sterk bepalend voor het eindresultaat. Het voordeel van digitaal is hier wel dat de verbinding tussen TV en de halslus minder storingsgevoelig is dan infrarood of FM-verbinding, maar stereo zal hetniet zijn.

Draagcomfort

Praktische oplossingen hebben vaak de voorkeur. In de ideale situatie zet u de TV aan en u hoort ook meteen de TV in uw hoortoestellen, zonder dat u eerst iets om de hals hoeft te hangen en aan moet zetten. Dat bestaat gelukkig al, maar is alleen nog weggelegd voor de nieuwste generaties hoortoestellen zoals de Phonak Marvel. U hoeft niks meer om de hals te hangen, u hoeft niks aan te zetten, behalve de TV natuurlijk. De directe verbinding zal er ook voor zorgen dat de geluidskwaliteit en betrouwbaarheid toenemen, er zitten immers minder tussenstapjes (schakelingen) tussen. Voor oudere generaties hoortoestellen geldt dat u toch altijd een accessoire op u moet dragen.

Persoonlijk ingesteld volume

Omdat uw hoortoestellen precies zijn afgesteld op uw gehoor, heeft het de voorkeur dat u deze in kunt houden tijdens het TV-kijken. Sommige slechthorenden vinden het bij muziek juist prettiger om met een kinbeugel te luisteren (met de hoortoestellen uit het oor) door de vollere klank en grotere dynamiek van het geluid. Een hoortoestel past, afhankelijk van het gehoorverlies, compressie toe. Dat beperkt de geluidsdynamiek wat. Vrijwel alle TV-oplossingen hebben een eigen volumeregeling om het zo in te stellen dat het voor u prettig is.

Uw partner ook nog horen

“In de ideale situatie zet u de TV aan en u hoort ook meteen de TV in uw hoortoestellen.”

“In de ideale situatie zet u de TV aan en u hoort ook meteen de TV in uw hoortoestellen.”

Bij alle bovengenoemde oplossingen kan e.e.a. ingesteld worden om de omgeving ook te blijven horen via de hoortoestelmicrofoons. Bij de ringleiding-T-stand (voor universele oplossingen) kan uw audicien de hoorbaarheid van omgevingsgeluiden slechts één vaste instelling geven, u kunt dit zelf niet terplekke aanpassen tijdens het TV-kijken. Met de streamer van een fabrikant kunt u zelf flink ‘spelen’ met omgevingsgeluiden. Hiervoor is dan een app nodig voor op uw smartphone of soms kan dit eenvoudig met een knopje op het hoortoestel zelf geregeld worden: als u op het knopje van het linkeroor drukt dan wordt de TV zachter en de omgeving harder, op het rechter toestel juist precies andersom (TV harder en omgeving juist zachter). Dat stukje flexibiliteit geeft u veel comfort.

Uw partner kan de TV ook goed horen

Alle genoemde oplossingen kunnen onafhankelijk van het televisiegeluid werken, zodat ook prima tegelijk met een goed horende partner televisie gekeken kan worden. Wel is het erg prettig als de TV-accessoire een eigen volumeknop heeft om deze eenvoudig en snel op een comfortabel niveau in te stellen.

Vergoeding

TV-oplossingen worden deels vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer hiervoor bij uw audicien, zij hebben daarvoor de contracten met uw zorgverzekeraar.

Tot slot

Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat ook soloapparatuur, zoals de Roger Pen of Roger Select, kan worden aangesloten op de meeste audio (tv, radio, tablet en mp3-speler). Primair is soloapparatuur bedoeld voor beter verstaan in gezelschappen die tevens de extra mogelijkheid heeft om op de TV aan te sluiten. Omdat soloapparatuur geoptimaliseerd is voor spraakverstaan in lawaai zal muziek minder mooi klinken dan bij een echte TV-oplossing.

In deze blog is het Phonak Marvel hoorapparaat een aantal keer genoemd. Deze werkt samen met de TV-connector accessoire die met een kabel op de TV wordt aangesloten. Meer weten over Marvel?

Kijk op www.phonak.nl/tv-connector