Al jaren Naída fan

Ik ben vanaf mijn geboorte slechthorend en draag al vanaf mijn derde jaar een hoortoestel. Door een rhesusfactor heb ik bij geboorte één wisseltransfusie gehad wat niet heeft kunnen verhinderen dat ik er een slechthorendheid aan overhield. Vanaf mijn 20e jaar draag ik op beide oren hoortoestellen. Mijn gehoorverlies is gemiddeld 85 dB met een piek van 110 dB. Dus de bandbreedte is heel erg smal. Ruim 20 jaar draag ik nu Phonak toestellen, eerst de Savia en later Naída (het krachtigste toestel van Phonak).

Recent was ik weer toe aan nieuwe gehoorapparaten. Ik was dan ook blij dat Phonak de Marvel in Naída uitvoering had uitgebracht. Met hoge verwachtingen begon ik er aan, maar mijn audicien wilde dat ik ook andere, nieuwere apparaten ging proberen. Zo kreeg ik eind 2020 de Audeo Paradise P90 (met speech enhancer) op proef. Wát een verrassing! Wát een geluid! Ik dacht niet dat dit toestel geschikt zou zijn voor mij omdat het minder versterking kan geven dan mijn oude Naída! Ik was bang dat ik te snel tegen de limieten van deze gehoorapparaten zou aanlopen. Er is nu nog extra bereik in de Paradise, of dat genoeg is zal de toekomst leren. Het geluid van deze toestellen trok me over de streep om het toch te doen!

Mijn ervaringen met de Audeo Paradise P90: het geluid is veel rustiger. Omgevingsgeluid wordt gedempt. Naar huis lopend heb ik ervan genoten. De auto’s hoorde ik, maar de piepende remmen stoorden me niet meer. Ik hoorde het wel, maar kromp niet meer in elkaar bij dat geluid. Ik had ook naar mijn man gebeld via de directe Bluetooth koppeling met mijn smartphone. Wow ik kon hem gewoon verstaan!! Ik had al jaren niet meer getelefoneerd. Ik hoorde de mensen wel, maar verstond ze domweg niet. Tegenwoordig handel ik mijn telefoontjes zelf af. Dat geeft ook een boost aan je eigen zelfvertrouwen! Ook mijn omgeving zegt dat ik een stuk beter versta. Uiteraard gaat mijn slechthorendheid niet weg, op de een of andere manier krikt de nieuwe techniek mijn gehoor wel op.

Ik geniet weer van mijn gehoor

Als voordeel ervaar ik ook dat ik ze kan gebruiken als AirPods: in-het-oortjes die mensen gebruiken om naar muziek te luisteren. Met de Paradise kan ik rechtstreeks afstemmen op Spotify omdat de hoortoestellen een headset vormen. Ook hier weer, wát een geluid! Ik heb nog nooit zoveel naar muziek geluisterd als in het laatste jaar. Maar dit is nog niet alles. Ik kan ook de virtuele assistent “aanroepen”. Heel gemakkelijk als ik in de auto zit en mijn man wil bellen. Ik tik twee keer op mijn gehoorapparaat en zeg dat mijn man gebeld moet worden. Uiteraard moet het betreffende nummer wel in je contacten op je telefoon staan. De virtuele assistent kun je voor meerdere dingen gebruiken, net zoals op je smartphone. De Phonak TV connector gebruik ik om naar de televisie te kunnen luisteren/kijken. Ook dit is een fijne luisterervaring! Bijzonder is dat ik muziek en de tv STEREO kan horen. Ik hoor nu verschillende instrumenten, voorheen was het een brei van geluid. Ik hoor nu ook of een spreker/zanger(es) links of rechts staat.

Zijn er geen nadelen? Ja, toch wel. Ik vind dat de oplaadbare accu niet lang genoeg meegaat. Dat komt waarschijnlijk door het vele streamen van muziek en de TV via Bluetooth, dat gebruikt veel stroom!! Ik moet soms keuzes maken tussen muziek luisteren en tv kijken. Ook de tapcontrol werkt niet altijd naar behoren.
Voor mij zijn deze gehoorapparaten een openbaring. Er zijn veel mogelijkheden. Het geluid is fantastisch! Het voornaamste is wel dat ik nu minder last heb van tinnitus. Het is er wel, maar wordt grotendeels gemaskeerd door de kraakheldere geluiden. En last but not least: Audeo Paradise toestellen zijn een stuk kleiner dan mijn oude Naída’s!

Trees Cox-Wijnands draagt de Phonak Audéo Paradise toestellen

Lees meer ervaringen