Al bijna 9 jaar ben ik ontzettend blij met mijn CI van Advanced Bionics. Een nadeel is alleen wel dat mensen altijd aan mijn CI-kant moeten lopen/zitten, wil ik ze optimaal kunnen verstaan. Daarom was ik enorm enthousiast toen ik hoorde dat Advanced Bionics en Phonak de Naída Link CROS op de markt zouden brengen, een apparaat dat geluid van je niet-CI-kant naar je CI stuurt. Dit moest ik uitproberen! Graag vertel ik je over mijn eerste ervaringen met de Naída Link CROS in combinatie met mijn Naída CI spraakprocessor.

De Naída Link CROS is een klein apparaatje met een soort parapluutje voor in je oor. Dit parapluutje is beschikbaar in verschillende maten en je kunt zelf de maat kiezen die het lekkerst zit. Er zit één knop op, waarmee je het apparaat in standby kunt zetten (= even het geluid helemaal dempen). Om de CROS echt uit te zetten, trek je de batterijlade open. Met uitzondering van de kleuren Caribbean Pirate en Princess Pink is de CROS in alle kleuren van de Naída CI Q70 en Q90 beschikbaar.

Om verwarring te voorkomen: de Naída Link CROS is echt bedoeld voor mensen die aan hun niet-CI-kant (zo goed als) doof zijn. Als je nog restgehoor hebt, kan de Naída Link een betere optie zijn. In de CROS zit een microfoontje dat het geluid aan de niet-CI-kant oppikt en naar je CI stuurt. Net als de gewone Naída Link is de CROS gekoppeld aan je CI. Dit betekent dat als je het programma op je CI wisselt, de CROS dezelfde microfooninstelling overneemt als deze van de CI spraakprocessor. Overigens werkt de Naída Link CROS alleen samen met de Naída CI Q70 of Q90.

Inmiddels heb ik de CROS een tijdje kunnen uitproberen. Het is heel speciaal dat geluiden die van mijn niet-CI-kant komen nu net zo luid klinken als geluiden die van de CI-kant komen. En ik vind de CROS vooral erg fijn als ik met een groepje mensen buiten ben. Ik ga in de lunchpauze bijvoorbeeld regelmatig wandelen met een paar collega’s. Voorheen moest ik dan altijd aan de buitenkant lopen met de anderen aan mijn CI-kant. Maar dan kon ik degene die verder van mij vandaan was niet meer goed verstaan. Nu loop ik gezellig in het midden en kan ik beide collega’s even goed verstaan.

Ik ben dus enorm enthousiast over de Naída Link CROS. Maar er zijn ook situaties waarin je hem beter uit of standby kunt zetten. Als je in een rumoerige ruimte bent, bijvoorbeeld. Dan stuurt de CROS ook al het lawaai naar je CI toe en wordt het moeilijker om mensen te verstaan. Ook is het lastig om een gesprek te voeren met iemand terwijl er aan je CROS-kant een ander gesprek gaande is. De Naída Link CROS op de juiste momenten uitzetten of even in stanby zetten is dus van groot belang. Gelukkig is dit bij de Naída Link CROS heel gemakkelijk.

Verder is het goed om je ervan bewust te zijn dat je met de CROS niet kunt richtinghoren, ook al heb je het gevoel van wel. Het is dus belangrijk om goed om je heen te blijven kijken in het verkeer.

Renske gebruikt een cochleair implantaat en de Naída Link CROS

Lees meer ervaringen