Voor de scheidsrechters van het WK voetbal in Brazilië is het van essentieel belang dat ze goed kunnen communiceren met hun collega's en op een snelle en betrouwbare manier informatie met elkaar kunnen uitwisselen. De beslissing van de scheidsrechter staat of valt bij de informatieoverdracht. Daarom heeft Phonak in samenwerking met een aantal bekende scheidsrechters een speciaal communicatiesysteem ontwikkeld: de ComCom Headset.

De ComCom Headset biedt scheidsrechters de mogelijkheid om zelfs in de meest luidruchtige situaties verstaanbaar te blijven. De ingebouwde luidspreker met ruisonderdrukking is in staat om het stemgeluid van de scheidsrechter te filteren waardoor scheidsrechters ook onder het kabaal van vuvuzela's, tromgeroffel en gejuich, effectief met elkaar kunnen communiceren. Deze speciale techniek past Phonak reeds toe bij de FM- en Roger systemen.

Met het radiosysteem van de ComCom Headset kunnen tot wel zes scheidsrechters gelijktijdig met elkaar communiceren zonder dat ze eerst op een knop hoeven te drukken, zoals dat bij veel andere professionele systemen wel het geval is. Cruciale boodschappen kunnen dus direct doorgegeven worden, zonder extra handelingen of wachttijden.

Velen zullen zich de legendarische finale Frankrijk-Italië nog herinneren. Terwijl alle ogen waren gericht op de bal, vond aan de andere kant van het veld een schermutseling plaats tussen Zinedine Zidane en Marco Materazzi. Zowel de scheidsrechter als het publiek had niet in de gaten wat er was gebeurd. Maar de vierde official kon vanaf zijn positie wel degelijk zien wie de overtreding maakte: Zidane had Materazzi een kopstoot gegeven. Via het communicatiesysteem kon de official de situatie direct doorspelen aan zijn assistenten. De rest is geschiedenis...

De ComCom headset wordt tijdens het WK voetbal door alle scheidsrechters gebruikt. Mocht een scheidsrechter alsnog onterecht een rode kaart of penalty geven, dan ligt het in elk geval niet meer aan de communicatie.

Phonak ComCom Headset

Phonak ComCom Headset

De ComCom Headset bestaat uit een op maat gemaakt oorstukje, waar de elektronica aan vast geklikt wordt.

Het schuimmateriaal aan de onderkant dekt de micorfoon met ruisonderdrukking af.

De kabel wordt aangesloten op het radio systeem